Initial Coin Offerings (ICO’er) er en måde for dig at købe kryptovalutaer på, mens de stadig er i lav kurs. ICO’erne fungerer som opstartsstøtte til en virksomhed, der så laver deres egen valuta. Derfor er det vigtigt, at du laver grundig research, inden du investerer.

Når du har set en kryptovaluta stige og stige i noget tid, kan det være svært for dig at vide, hvornår du skal købe. Vil den blive ved med at stige? Eller har den snart nået toppen? En måde for dig at sikre dig, at du kommer ind, mens valutaen ligger i en lav kurs, er ved at koncentrere dine investeringer inden for Initial Coin Offerings eller ICO’er, som de også kaldes.

ICO’er giver firmaer mulighed for at rejse kapital til at komme i gang. Der giver du dem nogle penge og investorerne har så til gengæld mulighed for at købe deres produkt til en meget lavere pris, og kan så høste gevinsten, hvis firmaets nye kryptovaluta bliver en succes.

Det gør, at du får mulighed for at komme ind, mens kursen på den nye valuta er lav, og at du derfor kan tage turen med til toppen – frem for at skulle stå på halvvejen eller være så uheldig, at du kommer til at købe lige inden, valutaen begynder at miste værdi.

Store muligheder for at tjene gode penge

Den mest succesfulde ICO var, da firmaet NXT i 2013 solgte deres NXT valuta til bare $0.0000168. Den steg siden til $0.249. Det betød, at hvis du havde købt, da NXT blev udbudt som ICO og havde solgt, da de var på deres højeste, havde du fået 14.770 gange så mange penge for hver enhed, som du gav for dem. Havde du investeret 1000 danske kroner, havde du altså stået med 14.770.000 kroner!

En anden ICO, der måske er lidt mere kendt, og som også har været en kæmpesucces, er Ethereum. De lancerede også i 2013. I dag er deres kryptovaluta, Ether, den næststørste digitale valuta, kun overgået af Bitcoin. Ether er dog ikke steget helt så meget som NXT valutaen. Fra deres ICO er den steget med cirka 152.500 %, hvilket dog stadig gør, at der er mange, der har tjent mange penge på Ether.

Antallet af firmaer, der skaffer penge på denne måde, er kun steget stødt de seneste år. I 2017 blev der rejst 40 gange så mange penge til at starte nye virksomheder med ICO’er, som der gjorde i 2016. Det er dog et fåtal af virksomhederne, der virkelig har held med at rejse penge på denne måde. I 2017 blev der rejst 6 milliarder dollars gennem ICO’er, men 20 virksomheder stod for at tjene 37 % af det beløb.

 


 

Pas på svindlere
i forbindelse med ICO

Et andet problem ved ICO’er er, at der har været flere eksempler på svindlere, der har udnyttet systemet. De har oprettet en virksomhed, lavet en forretningsplan og oprettet en ICO for at skaffe kapital. I nogle tilfælde har der slet ikke været nogen virksomhed, og de har bare taget de penge, der er blevet overført til dem. Når du først har overført pengene, kan du nemlig ikke få dem tilbage igen.

I andre tilfælde har firmaerne hypet deres produkt så meget, at deres kryptovaluta er steget enormt meget. Det har de selv høstet overskuddet af uden at efterlade noget til deres investorer.

Risiko for at miste sine penge

Det kan lyde som noget af et eventyr, at du kan købe dig ind i en virksomhed og så tjene en masse penge på, at de gør det godt. Det er dog langt fra alle, der er så heldige, at de tjener så mange penge på deres ICO.

Når du køber en ICO, har du mulighed for at læse virksomhedens white paper eller forretningsplan igennem. Den kan være med til at give dig en ide om, om du har lyst til at investere i virksomheden eller ej.

Selv hvis en virksomhed har en god forretningsplan, kan det dog gå galt for dem. Selv solide virksomheder kan løbe ind i vanskeligheder, der gør, at de er nødt til at lukke. Sker det, mister du nogle eller alle dine penge. Når du investerer i en ICO, skal du derfor aldrig investere mere, end du har råd til at tabe.

Få styr på lovgivningen i forbindelse med ICO’er

Der er ikke særlig meget lovgivning i Danmark i forbindelse med ICO’er og kryptovalutaer generelt. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at du kan komme i problemer i forhold til lovgivningen alligevel. Indtil videre har Finanstilsynet meldt ud, at de vurderer hver sag for sig, og at de derfor ikke kan komme med nogle overordnede retningslinjer.

Der findes ingen finansiel lovgivning i Danmark, der regulerer ICO’er. Til gengæld kan du risikere at komme på kant med love om hvidvaskning, alternative investeringsfonde, prospekter og selvfølgelig skattelovgivningen.

Selvom vi ikke har set nogle store sager med dette i Danmark endnu. Det er også vigtigt at huske at der er en risiko ved alle typer investeringer.

ICO’er er forbudt i Kina og Sydkorea

I de fleste lande er det stadig lovligt at handle med ICO’er, så længe du passer på ikke at komme på kant med andre regler og lovgivninger. To lande har dog valgt helt at forbyde ICO’er. Det er Kina og Sydkorea. De mener begge, at risikoen for snyd er så stor, at de ikke ønsker, at deres borgere handler med kryptovalutaer på denne måde.

I Hong Kong er en gangster blevet forbundet med et casino, der havde tjent 500 millioner dollars på en ICO. Det har blandt andet været medvirkende til, at Kina har forbudt handel med ICO’er.

Sydkorea er et meget vigtigt marked for kryptovalutaer, og det kunne derfor tydeligt aflæses af bitcoin-kursen, da de valgte at lave et forbud mod ICO’er: På en dag faldt kursen med 3 % på grund af indførelsen af forbuddet.

To typer af ICO-investorer

Der er flere forskellige måder at se på det at investere i en ICO. Nogle gør det, fordi de synes, at virksomheden tilbyder et godt produkt. De er derfor typisk enten interesserede i at få fat i produktet så hurtigt som muligt eller er entusiaster, der gerne vil støtte virksomheden, så deres plan kan blive ført ud i livet.

Den anden type investorer i ICO er dem, der gerne vil gøre en god forretning. De ser det som en alternativ mulighed til for eksempel aktiemarkedet for at tjene penge. Det er dog ikke for nybegyndere at investere i ICO’er, men kræver et godt kendskab til både kryptovalutaer og tech-virksomheder.

Hvis du har tålmodigheden til at sætte dig ind i begge dele, kan det dog som nævnt ovenfor vise sig at være en meget indbringende investering for dig.

Sådan finder du frem til de gode ICO’er

Når du skal vurdere, om en ICO er god eller dårlig, handler det i høj grad om, at du laver noget research – præcis lige som du ville gøre med enhver anden form for investering. Det kan være smart for dig, at du orienterer dig på de forskellige fora for kryptovaluta, der findes på internettet. Allerede der kan du få en ide om, hvorvidt andre mener, at valutaen vil blive en succes eller ej.

Derudover skal du selvfølgelig også researche selve firmaet. Du skal gennemlæse deres forretningsplan og se på deres hjemmeside. Har de en dårlig hjemmeside med ringe eller helt manglende information, er det ofte et tegn på, at de ikke tager deres arbejde seriøst – eller at det er svindel.

Anonyme virksomhedsejere og fokus på mining kan være et tegn på svindel

I kryptovalutaverdenen er det normalt, at man gerne vil være anonym. Når du ikke kan finde ud af, hvem der står bag et firma, øger det dog sandsynligheden for, at det er svindel.

Alle kryptovalutaer skal graves ud af ”miner”. Det er for at sikre, at der ikke kommer til at være en uendelig mængde valuta. Når du laver research i forhold til, om du vil investere i en kryptovaluta eller ej, er det dog altid et rødt flag, hvis firmaet har for meget fokus på, hvordan deres valuta bliver minet. Så kan det være et tegn på, at de ikke har udviklet særlig mange andre features ved deres valuta. Valutaen kan derfor være et udtryk for svindel – eller bare et dårligt køb.

Få nyheder om nye ICO’er

Der findes i dag en række sider og nyhedsbreve, hvor du kan læse om ICO’er og finde frem til de nyeste og bedste på markedet. Her på siden bliver du altid præsenteret for de to til tre ICO’er, som vi anbefaler i øjeblikket. De bliver løbende udskiftet, når der dukker nogle nye og bedre op.

Vil du have at vide med det samme, når vi anbefaler en ny ICO, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev. Så er du altid opdateret med, hvilke ICO’er der er gode at investere i netop nu.