Du kan gøre dine investeringer og handler i kryptovaluta langt mere sikre ved at vælge den rigtige wallet. Her kommer vi ind på de forskellige typer, der findes, og hvordan du vælger den, der er bedst til dig.

Når du vil handle med eller opbevare kryptovaluta, har du brug for en wallet. Det er det sted, hvor du opbevarer de offentlige og private nøgler til at handle med din valuta. Du bruger den offentlige nøgle, når andre skal sende penge til dig. Så ved de, hvor de skal sende pengene hen. Nøglen er altså på en måde en adresse til din wallet. Den private nøgle bruger du, når du selv skal have adgang til din kryptovaluta. Den gør altså, at der ikke er andre, der kan få adgang til din wallet.

En wallet minder meget om en fysisk tegnebog. Det er der, hvor du har dine kryptovalutaer i. Du vil typisk have brug for flere former for wallets. Det er en wallet til de valutaer, du har købt som en opsparing. Derudover har du også brug for en wallet, når du skal handle med andre eller sende kryptovaluta til dem.

Hvis du skal betale med kryptovaluta via din mobil, kan du installere en app på din telefon, der kan fungere som en wallet. Du kan også vælge, kun at have en wallet, som du udelukkende kan tilgå via en computer.

Mange forskellige former for wallets at vælge imellem

Der findes mange forskellige former for wallets at vælge imellem, og det er vigtigt, at du gør dig nogle tanker omkring, hvilken der vil være bedst for dig at vælge. Det kommer blandt andet an på, hvor stor en værdi i kryptovaluta du skal opbevare i din wallet, hvordan du gerne vil have mulighed for at få fat på dem, og hvilke kryptovalutaer du gerne vil have liggende i din wallet. Det er nemlig ikke alle wallets, der understøtter alle former for kryptovaluta. Der er også nogle wallets, som det koster penge at oprette. Så det er også værd at tage det med i dine overvejelser, når du skal finde den rette wallet til dit behov.

Der findes overordnet fire forskellige former for wallets:

Hardware Wallet

Med en hardware wallet opbevarer du både dine offentlige og dine private nøgler væk fra computeren på en enhed, der minder om et USB-stik. Det gør, at det er meget svært for hackere at få fat i dine nøgler. Du kan dog selv meget nemt få adgang til nøglerne. Du sætter bare USB-stikket i en hvilken som helst computer og kan så sende eller handle med kryptovaluta.

Der findes en række forskellige hardware wallets, og de fleste af dem understøtter flere forskellige typer af kryptovalutater.

The Keep Key

The Keep Key er en hardware wallet, hvor du indtil videre kan opbevare bitcoin, bitcoin cash, ethereum, litecoin og doge. De regner med at tilføje flere nye kryptovalutaer snarest.

Det er en wallet, der er kendt for at have et team med en meget god kundeservice. Det koster 129 dollar eller omkring 780 danske kroner at købe en Keep Key, som du skal bestille via nettet.

Ledger Nano S

Ledger Nano S er en af de mest populære hardware wallets på markedet i øjeblikket. Det skyldes ikke mindst, at den er nem at bruge, og at du kan opbevare en række forskellige kryptovalutaer i den. Det gør den god til dig, der har større beholdninger af kryptovaluta.

Den er nem at anvende og har knapper på siderne, hvor du endeligt skal bekræfte en overførsel. Den koster 95 euro eller omkring 700 danske kroner og er så populær, at der i perioder kan være ventetid på at modtage en.

Trezor

På en Trezor hardware wallet kan du opbevare nøglerne til omkring 12 forskellige kryptovalutaer. Firmaet praler selv med at være den originale hardware wallet, og den er da også meget nem at bruge for nybegyndere.

Den kan ikke blive hacket eller få virus, hvilket gør det meget sikkert for dig at opbevare nøglerne til selv meget store kryptovalutabeløb. Den koster 89 euro eller omkring 660 danske kroner i anskaffelse.

Online wallets

Med en online wallet opbevarer du dine offentlige og private nøgler i en online sky. Det gør, at du nemt kan tilgå nøglerne fra alle dine enheder, uanset hvor du befinder dig. Du er derfor ikke bundet til en computer eller en hardware wallet for at kunne sende eller handle med din kryptovaluta.

Online wallets er kontrollerede af andre og er nemmere at hacke, hvilket gør dem til en mere usikker form for wallet. Det gør også, at du skal være meget omhyggelig med hele tiden at opdatere din online wallet og at slå alle sikkerhedsindstillinger til.

CEX.IO

En af de første online wallets på markedet var CEX.IO. Den blev skabt i London i 2013. Den kan bruges i stort set hele verden, men det er kun muligt at handle med og opbevare bitcoins. ¨

Denne wallet er særligt god, når du skal købe kryptovaluta med fiat, altså rigtig valuta som for eksempel danske kroner eller amerikanske dollars.

Coinbase

Coinbase er meget nem at bruge for både begyndere og øvede ejere af kryptovaluta. Den kan bruges i 32 lande og har i nogle perioder været en af de mest populære wallets til bitcoins.

Derudover kan du også bruge den til Ethereum og Litecoin. Afgifterne for at købe kryptovaluta gennem Coinbase er lave.

My Crypto

My Crypto hed tidligere MEW (My Ether Wallet). Den er gratis at bruge og gør det nemt for dig at få adgang til dine nøgler. Den kan i nogle tilfælde bruges sammen med din hardware wallet.

Når du har et stort antal enheder af kryptovaluta, vil du ofte vælge at opbevare de fleste i en hardware wallet eller en cold wallet og så have nogle få stående i en online wallet, som du kan handle med.

Jaxx

Du kan bruge Jaxx til en lang række forskellige kryptovalutaer. Det er for eksempel Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock og Bitcoin.

Det er nemt for dig at tilgå dine nøgler fra både flere forskellige typer enheder og styresystemer. Hvis du vil ændre bitcoin, ether eller DAO, kan du gøre det internt i din wallet med Shapeshift.

Electrum

Electrum er en af de ældste spillere på kryptomarkedet. Den blev grundlagt allerede i 2011, og man mener, at omkring 10 % af alle bitcoin-handler i dag foregår via den.

Du kan kun bruge Electrum til bitcoins, og bliver regnet for en af de mest sikre online wallets til netop denne valuta. Så bruger du bitcoins og går efter en online-løsning, er Electrum nok den bedste løsning pt.

Software wallets

Der findes et væld af forskellige former for software wallets. Så mange, at vi ikke kan komme ind på dem alle her. Der findes wallets, der kun fungerer på en Windows pc, mens andre kun fungerer på Mac. Men langt de fleste fungerer på begge platforme og flere af dem fås også som mobil-apps. Endelig findes der en række software wallets, der kun fås som apps til mobilen.

Mange mindre kryptovalutaer har udelukkende en software wallet. Så hvis du vil handle med dem, er det din eneste mulighed. I nogle tilfælde kan du også bruge cold wallets til de mindre valutaer.

Cold wallet

En cold wallet er en wallet, der ikke er tilknyttet til internettet. Det er den mest sikre måde for dig at opbevare dine kryptovalutaer på. Mange af de store kryptobørser opbevarer valutaerne på denne måde. Det er derfor, at du nogle gange kan komme ud for, at der går noget tid, inden du kan få overført dine valutaer.

En form for cold wallet kan være en hardware wallet, hvor du har de offentlige og private nøgler liggende på en USB-enhed. En anden mulighed er, at du simpelthen printer informationerne ud. På den måde findes de ikke på nettet.

Du skal printe både de offentlige og private nøgler og deres QR-koder, når du udskriver dem – og skal så indtaste dem manuelt igen, når du skal bruge krypto-valutaen.

Opbevar ikke dine kryptovalutaer på børserne

Når du opretter dig på en børs for at begynde at handle med kryptovaluta, vil du automatisk få oprettet en wallet hos dem. Det gør du for hver valuta, som du vil handle med.

Du bør dog aldrig have dine valutaer stående der, medmindre du netop gerne vil handle med dem. Det skyldes, at der ofte er hackere, der prøver at komme ind i systemerne og få adgang til koderne.

Samtidig er du, modsat en konto i banken, ikke sikret, hvis dine kryptovalutaer bliver stjålet. Hvis de er væk, er de altså væk for evigt og du kan ikke få dem tilbage.

Mest sikkert at bruge en hardware wallet

Det klart mest sikre er derfor, at du bruger en hardware wallet til at opbevare din kryptovaluta på. Det kræver nogle penge og i nogle tilfælde også noget tålmodighed at købe en hardware wallet. Men det er klart den sikreste løsning, da det ikke er muligt at hacke den.

Brug din hardware wallet til at opbevare de valutaer, som du ikke vil handle med i øjeblikket. Kun når du vil handle med kryptovalutaen, bør du benytte dig af en online wallet – og i så fald skal du kun overføre det beløb til online wallet’en, som du har brug for at handle for.